vineri, 6 iunie 2008
Vaticanul accepta existenta extraterestrilor
Acceptarea faptului că ar putea exista viaţă şi în alte părţi ale Universului, departe de Pământ, nu contravine credinţei în Dumnezeu, a declarat astronomul şef de la Vatican. Părintele Jose Gabriel Funes, directorul iezuit al Observatorului astronomic al Vaticanului, a declarat că, având în vedere imensitatea Universului, este posibil să mai existe şi alte forme de viaţă, poate chiar viaţă inteligentă, în afara celor de pe Terra. “Cum am putea exclude ipoteza că ar mai exista viaţă şi în alte părţi ale Universului? La fel cum considerăm creaturile pământeşti drept fraţi şi surori ale noastre, de ce nu am putea vorbi într-o zi despre un frate extraterestru? Şi acesta ar fi tot parte a Creaţiei”, a susţinut el.
În interviul publicat de cotidianul Vaticanului “L’Osservatore Romano”, Jose Gabriel Funes susţine că ipoteza existenţei vieţii extraterestre nu contravine religiei creştine, pentru că şi extratereştrii, ca toate fiinţele de pe Pământ, sunt tot creaturi ale lui Dumnezeu. “Excluderea posibilităţii existenţei extratereştrilor este ca şi cum am încerca noi să limităm libertatea de creare şi manifestare în toate formele a lui Dumnezeu”, a mai adăugat el.
“Extraterestrul, fratele meu”
În interviul intitulat “Extraterestrul este fratele meu”, părintele Jose Gabriel Funes s-a referit şi la mereu controversata relaţie dintre ştiinţă şi religie, precum şi la implicaţiile teologice ale existenţei vieţii dincolo de cea de pe Terra. El a precizat că ştiinţa şi în special astronomia nu intră în contradicţie cu preceptele religioase, făcând referire la o idee pe care o susţine Papa Benedict al XVI-lea, cel care a făcut din cultivarea relaţiilor dintre ştiinţă şi religie un punct crucial al pontificatului său.
Biblia nu este o carte de ştiinţă, ci o carte care se adresează fiecărui om după propria sa capacitate de înţelegere, a mai precizat părintele Funes, adăugând că, după părerea sa, teoria naşterii Universului în urma Big Bang-ului primordial i se pare cea mai “rezonabilă” explicaţie pentru crearea Universului. Conform acestei teorii larg acceptate şi de oamenii de ştiinţă, Universul s-a născut în urmă cu mai multe miliarde de ani în urma exploziei unui singur punct de o infinită densitate care conţinea toată materia din care este alcătuit Universul. Şeful astronomilor de la Vatican a precizat însă că “Dumnezeu este creatorul Universului, iar apariţia omului pe Pământ nu este rezultatul hazardului”.
Observatorul astronomic al Vaticanului a fost înfiinţat de Papa Leo al XII-lea în anul 1891 şi se află la castelul Gandolfo, o localitate pe malul unui lac din apropiere de Roma unde Papa are şi o reşedinţă de vară.
Persecutarea lui Galileo Galilei
Părintele Funes a mai lansat un apel la adresa Bisericii şi comunităţii ştiinţifice să lase deoparte neînţelegerile produse încă de la persecutarea lui Galileo în urmă cu 400 de ani, precizând că acest caz a lăsat răni adânci. În 1633, astronomul italian a fost judecat sub acuzaţia de erezie pentru că a susţinut teoria că Pământul se învârteşte în jurul Soarelui într-o perioadă în care Biserica susţinea că Pământul se află în centrul Universului şi toate celelalte obiecte cosmice se învârt în jurul său.
“Biserica şi-a recunoscut greşelile. Poate că lucrurile ar fi putut fi altfel, dar acum este timpul să vindecăm aceste răni şi să avem un dialog calm şi să colaborăm cu comunitatea ştiinţifică”, a mai susţinut el. În 1992, Papa Ioan Paul al II-lea a declarat public că procesul lui Galileo a fost o eroare rezultată dintr-o “tragică neînţelegere reciprocă”. Observatorul astronomic de la Vatican se află în avanposturile eforturilor pentru apropierea dintre ştiinţă şi religie. Clericii oameni de ştiinţă de la Vatican au semnat o serie de studii şi lucrări ştiinţifice extrem de bine concepute, care au adus mereu ceva nou în lumea ştiinţifică, iar colecţia de meteoriţi a Vaticanului este considerată drept una dintre cele mai bune din lume.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu